Yılanlar ürküttü!


Her yıl geleneksel hale gelen yılanlı tedavi, haziran ayının ilk haftası sona erecek.Tıbben çaresiz hastalıklarda etkili olduğu halk dilinde yaygınlaşan Yılanlı tedavi de bu yılda yüzlerce hasta şifa arayışındaydı.Yılanların tedavisi sırasında yılanlara karşı hassas olan bazı hastalar, korku  krizine girdi.

 

İnsanların oldukça soğuk buldukları bir sürüngenden şifa umuduyla binlerce kilometrelik yolları kat ederek geldikleri Bayburt’un Kırkpınar köyündeki yılanlı tedavi de bu yılda adeta bir şenliğe dönüştü. Kiminin dizleri, kiminin gözleri, kiminin müzmin başağrısı, kiminin de romatizma ama asıl yılancık hastalığı için özellikle şifa dağıttığına inandığı doktor yılanlar bu yılda yüzlerce vatandaşı tedavi etti! Tedavi sırasında bazı vatandaşların korku çığlıkları atmasına rağmen yakınlarının zorlamasıyla tedavilerini tamamlaması dikkat çekti.
Seansı için 5 yeni Türk lirası  ücret alınan yılanlar, hastalıklı bölgeye oturtularak kndi haline bırakılıyor. Soğuk masaj şeklinde yılanların kendi başlarına hastalıklı bölgeyi terk etmesi, seansın bittiği anlamına geliyor. Küçük büyük ve özellikle de çarlı (yöresel örtü) bayanların öncülük ettiği yılan tedavisi için bu yıl oldukça fazla miktarda yılan, sahiplenildi. Tedavi sezonu her yıl  1 Mayıs’ta başlayıp 10 Haziran’a kadar sürdürülen Kırkpınar Köyü Muhtar baş azası Şakir Göktaş, babadan kalma sayılabilecek yıllardan bu yana sadece yurt içinden değil yurtdışından da tedavi için gelenler olduğunu, uzak yörelerden gelen hastaları köy konağında ağırladıklarını ve bir çok kişinin tedavi olarak köyden sapasağlam ayrıldığını söylüyor.

 

Yılanlı tedavinin özellikle yılancık hastalığı olarak bilinen yaralı hastalıklar başta olmak üzere ağrılı hastalıklarda da etkili sonuçlar verdiğini ifade eden baş aza Göktaş, “köyümüzün adını alan Kırkpınar, bu tepeden 40’tan fazla yerden çıkan gözelerdeki su ve yılanların verdiği şifa ile köyümüzde hasta akınına uğruyor.Şifa var ama yılanlardan mı suyumuzdan mı bilemem ama bir çok hastanın buraya kötürüm gelip sağlığına kavuşarak gittiğine tanıklık ettik ve ediyoruz” diyor.

 

Halil Batmaz 11 yaşında olmasına karşın aile bütçesine hastalara yılan oturtarak katkı sunarken günde 50 ytl gibi ücret aldığını ifade ederken, çok sayıda yılanın sahibi Naime Demirhan ve Gülfiye Batmaz’da yılanlar sayesinde bir çok hastay…..……….yazının devamı için tıklayın

 

Yorum bırakın